Ketahui Kenapa Ibu Hamil Wajib Ambil Asid Folik Dan Zat Besi Sepanjang Kehamilan

 

 

ASID FOLIK

Kurangkan risiko daripada mendapat anak cacat dengan vitamin asid folik. Saya pasti, ramai pasangan muda, yang merancang untuk mendapat anak, sering mendapat info yang bermacam-macam, tidak kira dari mana-mana sumber pun. 

Malahan, bila info dah terlalu banyak, masing-masing menjadi cuak, takut teori yang diaorang dapat lebih menakutkan, padahal hakikatnya, benda tersebut tak lah penting mana pun.. betul tak?

Begitu juga dengan pengambilan asid folik, ataupun lebih senang saya nak cakap, B-Complex. Sebab B-Complex Shaklee mengandungi lengkap dengan vitamin asid folik ni. Jadi, jika puan dah beli B-Complex Shaklee, tak perlulah nak cari asid folik lagi dekat farmasi yer..

Ramai yang ambil ringan dengan kepentingan asid folik ni, sebenarnya.. Pada mereka, vitamin B cuma akan menambah berat badan.. hehee.. 

Sebenarnya, vitamin B ada yang berfungsi untuk menurunkan berat badan, tetapi, untuk tujuan ini, anda perlu mengambilnya dalam bentuk vitamin B yang lengkap seperti B-Complex Shaklee. Dan ia juga bergantung cara pengambilan vitamin tersebut. 

Nak tahu cara elak dari gemuk jika makan B Complex Shaklee? Tanyalah pada distributor anda. Kalau nak tanya saya, puan kena beli melalui saya, barulah saya akan consult bagaimana.. win-win situation, betul tak? hehee..

Jadi, bercerita mengenai kepentingan asid folik, saya nak kongsi dengan anda beberapa info yang sangat menarik. 🙂
Apa itu ASID FOLIK? 
  • Asid Folik adalah vitamin B9 yang sangat penting kepada wanita sebagai persediaan untuk mengandung.
  • Ia juga penting untuk membentuk saraf tunjang bayi yang lebih sempurna pada peringkat awal mengandung.

Mengapa ia PENTING?

1) Mengurangkan kecacatan saraf tunjang (neural tube defect) seperti: Gangguan pada pembentukan saraf tunjang (spinal bifida)

Bayi yang dilahirkan dengan pembentukan otak dan tempurung kepala yang tidak sempurna atau langsung tak terbentuk (anecephaly/encephalocele)

Contoh: kes baby anecephaly ni yang hidup di negara barat

anacephaly

 

2) Mengurangkan keguguran, lahir mati dan kelahiran pra matang dan kekurangan darah (anemia).

3) Mengurangkan kecacatan yang lain pada bayi:

  • Sumbing lelangit (cleft palate)
  • Kecacatan pada jantung (congenital heart disease)
  • Pembentukan kaki dan tangan yang tidak sama (limb reduction)
  • Kecacatan pada sistem pembuangan air kencing (urinary system)

 4) Menambahkan kepekatan haemoglobin dalam darah.

Bila ASID FOLIK perlu diambil?

Sekurang-kurangnya 3-6 bulan sebelum mengandung. Semasa mengandung kerana dalam usia kehamilan 12 minggu pertama perkembangan otak dan sistem saraf bayi dalam rahim berkembang dengan cepat. Apabila usia kehamilan memasuki trimester kedua iaitu berusia melebihi 13 minggu pengambilan folik asid boleh di hentikan. Tetapi digalakkan mengambil asid folik sehingga kelahiran bayi.

SIAPA yang memerlukan ASID FOLIK?

  • Semua wanita yang berumur 14-44 tahun terutama wanita yang merancang untung mengandung.
  • Ibu yang pernah melahirkan anak dengan kecacatan saraf tunjang
  • Merawat kesuburan pada lelaki

SUMBER MAKANAN yang mengandungi ASID FOLIK

  • Daging, ayam, telur
  • Kekacang
  • Beras perang, barli, oat
  • Sayuran hijau, Buah dan sayur warna kuning seperti pisang, buah oren, jagung, labu dan lain-lain

Folik asid di makan sebiji sehari. Folik asid larut dalam air. Jika pengambilan dos folik asid berlebihan ia tidak dapat di simpan dalam hati maka ia akan di keluarkan melalui air kencing.

 

ZAT BESI

Bagi ibu-ibu hamil, sudah pasti biasa dengan perkataan bacaan hemoglobin. Kebiasaanya, kalau tengah hamil, pemeriksaan kandungan HB, adalah perkara wajib. Biasanya, kalau bacaan bawah 11.0, dah di kira bacaan HB ibu hamil itu rendah.

Kalau ikutkan pengalaman fatim sendiri, masa hamilkan anak sulung dulu, masa tu fatim tak kenal lagi dengan Shaklee. Setiap kali membuat pemeriksaan, mesti fatim rasa berdebar-debar, terutamanya semasa cek darah. Ini semua disebabkan, bacaan HB fatim masa tu, sentiasa bawah 11.0.

 

Anemia

Paras HB dan tahap anemia. Semakin rendah, semakin berisiko tinggi dan merbahaya untuk kandungan dan ibu hamil itu sendiri.

 

Setiap kali buat pemeriksaan, mesti selalu kena bebel dengan nurse. Diaorang cadangkan makan itu, makan ini, tetapi ia langsung tak membantu. Sedih tau, pada masa tu. huhuuu. Nasib baik, bacaan HB fatim naik jugak akhirnya semasa kandungan dah masuk 8 bulan.

Bila sedang hamil anak kedua, fatim tekad nak cari suplemen yang boleh membantu mengatasi masalah HB fatim dan beri tenaga sepanjang hari. Biasalah kan, kalau masa pregnant, badan rasa lemah semacam. Malas je sepanjang hari. Padahal masa tu, kerja kat pejabat bertimbun. Dengan mesyuarat yang perlu dihadiri, hampir setiap hari pulak tu. Mahunya tak penat.

Masa pregnant kali kedua tu, fatim memang ambil lengkap satu set ibu hamil shaklee. Sebab masa pregnant, selera makan memang kurang. Lebih banyak ambil roti kering dengan bread je sebagai alas perut. Lebih-lebih lagi, masa tu, bakery dekat je dengan pejabat, memang setiap harilah fatim singgah kat bakery tu. hehee..

 

maxresdefault

Sumber zat besi yang boleh di ambil bagi membantu meningkatkan bacaan HB

 

Apa yang fatim perasan, masa pregnant kali kedua tu, bacaan HB fatim tak pernah lagi jatuh bawah 11.0. Setiap kali hadir untuk appointment, bacaan HB fatim confirm atas 12.0. Seronok sangat. Dahlah bacaan HB tak de masalah, badan fatim pun lebih bertenaga. Masa pregnant kali kedua tu, fatim berjaya puasa penuh bulan ramadhan. Best sangat, sebab tak perlu nak fikir untuk ganti puasa dah. hehee..

Mungkin masih ramai lagi ibu hamil, yang tidak menyedari tentang bahaya bacaan HB rendah, lebih-lebih lagi semasa hamil. Ia memberikan risiko tinggi untuk ibu hamil menghidap anemia.

Jika ibu hamil ada masalah anemia, risiko untuk bayi meninggal di dalam rahim ibu, adalah tinggi. Bukan itu sahaja, ibu juga berisiko untuk mengalami masalah tumpah darah semasa bersalin. Risiko paling tinggi adalah, ia boleh meragut nyawa ibu hamil itu sendiri. Takut jugak fatim, bila fikirkan tentang risiko akibat anemia ni. huhu..

 

14481_4570312347258_1103040166_n

Risiko kekurangan zat besi bagi ibu hamil

 

Maklumat Penting Tentang Zat Besi

  • Lebih daripada 200 billion sel darah merah di hasilkan setiap hari
  • Setiap saat 2.5 juta sel DARAH BARU di keluarkan ke dalam sistem darah
  • Iron menjadi sebahagian daripada struktur hemoglobin yang membawa oksigen ke tisu dan sel

 

Tanda-tanda kekurangan Zat Besi

  • Pucat, tercunggap-cunggap
  • Keletihan & kelesuan luar biasa
  • Pergerakan yang perlahan
  • Anemia ( Penyakit Kurang Darah)
  • masalah sembelit
  • tidak bermaya
  • kuku pecah (retak)
  • berat bayi tidak naik walau menyusu susu ibu

 

Siapa Yang Perlukan Zat Besi

  1. Wanita — mengandung, menyusu, yang belum menopaus
  2. Bayi, kanak-kanak, remaja ( gemarkan makanan ringan)
  3. Mereka yang suka gunakan ubat-ubatan ( pendarahan usus ) contoh aspirin
  4. Penderma darah
  5. Semua orang

 

Fungsi Lain Zat Besi

  • Bantu tukar beta carotene vitamin A
  • Bantu buat kolagen ( pelekat/simen pada sel )
  • Bantu pengeluaran antibodi
  • Bantu buang lemak dalam darah
  • Bantu pembuangan toksin dalam hati

 

Berapa Banyak Zat Besi Di Perlukan

  • 18 –mg @hari
  • Kita hanya mendapat 9-mg @ hari
  • Problem terbesar adalah iron susah di serap daripada makanan. Hanya 10% iron yang dapat daripada makanan.
  • Jika banyak minuman kopi, tea, dan minuman bergas penyerapan juga susah kerana ia menghalang penyerapan

 

Mengapa Perlu Pilih Vita-Lea Shaklee

  • Multivitamin Shaklee turut mengandungi vitamin C yang penting bagi membantu meningkatkan penyerapan zat besi dalam tubuh.
  • Lengkap dengan 19 jenis vitamin dan mineral yang tubuh perlukan.

Testimoni mereka yang ambil Vita-Lea semasa hamil

 

Testimonial-Doc-on-set-Hamil-Shaklee

Tadi saya pergi check up seperti biasa di Putra Medical Centre Sg buloh. So, sy tanye Dr. gynee saya iaitu Datuk Dr. Zarul yg sy stop mkn obimin dan kwn sy suggest sy amik vitalea, vitamin B dan vitamin C Shaklee. sy tunjukla sekali botol tuh kat Dr. Then Dr. Zarul senyum dan tgok setiap botol tuh dan bile die tgok botol Vitalea tuh, Dr. ckp.. this is the best n important.. okey, u can consume all these.. so nk mkn vitamin ni je pon boleh without obimin.. heheehee.. so, bile da reconfirm dgn Dr. lega la sikit.. so, thanks ek kengkawan shaklee ku 🙂

 

5adf4-testimonihbloweuphorias

 

Terasa sangat bahagia bila ofismet yg pregnant, sekian lama mengalami masalah low hb. Dari bulan ke bulan hb asyik 9.+ gitu. Akhirnya saya cadangkan mkn vitalea iron formula menggantikan pil iron yg klinik bagi. Syukur alhamdulillah, dlm tempoh seminggu lebih je hb dah naik 11+. Pagi tadi dia punyalah risau nak gi cek up. Tak sangka hb dia naik akhirnya.. 🙂

 

d04cf-testimonihblowazrin

“Salam rin, nak bgtau ni HB saya dah naik la dari 10.5 ke 11.1.. suke sgt la ni”

Beliau mengalami masalah low HB walaupun telah mengambil vitamin yang disarankan oleh doktor. Setelah mencuba vitalea selama hampir sebulan, HB Has kembali normal. Jika anda mengalami masalah yang sama seperti Has, boleh hubungi saya 🙂

 

 

 

 
*Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Jika Berminat, boleh hubungi saya:
  • sms/whatsapp sahaja :  011-3201 4534 / 011-3201 4534 (fatim)

"INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN.

MODAL SERENDAH RM 75 UNTUK SELURUH MALAYSIA .

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *